آرامش زمين
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَکُمُ الْأَرْضَ ذَلُولاً فَامْشُوا فِي مَناکِبِها وَ کُلُوا مِنْ رِزْقِهِ وَ إِلَيْهِ النُّشُورُ * « سورةُ الملک آیه 15 »
به نام خداوند بخشنده بخشايشگر
او کسي است که زمين را براي شما رام کرد، بر شانههاي آن راه برويد و از روزيهاي خداوند بخوريد؛ و بازگشت و اجتماع همه به سوي اوست.
تفسير نمونه :
هيچ مجرمي از مجازات او در امان نيست!
به دنبال بحثهائي پيرامون دوزخيان و بهشتيان، و کافران و مؤمنان در آيات پيشين گذشت در آيات مورد بحث براي ترغيب و تشويق به پيوستن به صفوف بهشتيان، و برحذر بودن از راه و رسم دوزخيان، به ذکر بخشي از نعمتهاي الهي، و سپس به قسمتي از عذابهاي او، اشاره ميکند. ميفرمايد:
«او کسي است که زمين را براي شما رام کرد»(هو الذي جعل لکم الارض ذلولا). «پس بر شانهها و صفحهي زمين راه برويد، و از روزيهاي پروردگار بخوريد، و بدانيد بازگشت همه به سوي او است» (فامشوا في مناکبها و کلوا من رزقه و اليه النشور).
«ذلول» به معني «رام» جامعترين تعبيري است که دربارهي زمين ممکن است بشود. چرا که اين مرکب راهوار با حرکات متعدد و بسيار سريعي که دارد آنچنان آرام به نظر ميرسد که گوئي مطلقاً ساکن است، بعضي از دانشمندان ميگويند زمين چهارده نوع حرکت مختلف دارد که سه قسمت آن حرکت به دور خود، و حرکت به دور خورشيد، و حرکت همراه مجموعه منظومه شمسي در دل کهکشان است، اين حرکات که سرعت زيادي دارد چنان نرم و ملايم است که تا براهين قطعي بر حرکت زمين اقامه نشده بود کسي باور نميکرد حرکتي در کار باشد!
از سوي ديگر، پوسته زمين نه چنان سفت و خشن است که قابل زندگي نباشد، و نه چنان سست و نرم است که قرار و آرام نگيرد، بلکه کاملا براي زندگي بشر رام است، اگر فيالمثل غالب سطح زمين باتلاقهائي بود که همه چيز در آن فروميرفت، يا ماسههاي نرمي که پاي انسان تا زانو در آن فرومينشيند يا سنگهاي تيز و خشني که با مختصر راه رفتن بدن انسان را کوفته و مجروح ميکند، آنوقت معني ناآرامي زمين روشن ميشد.
از سوي سوم، فاصلهي آن از خورشيد نه چندان کم است که همه چيز از شدت گرما بسوزد، و نه چندان دور است که همه چيز از سرما بخشکد، فشار هوا بر کرهي زمين آنچنان است که آرامش انسان را تأمين کند، نه آن قدر زياد است که او را خفه کند، و نه آن قدر کم است که از هم متلاشي شود، جاذبهي زمين نه آنقدر زياد است که استخوانها را درهم بشکند، و نه آن قدر کم است که با يک حرکت انسان از جا کنده شود و در فضا پرتاب شود!
خلاصه از هر نظر «ذلول» و رام و مسخر فرمان انسان است، جالب اينکه بعد از توصيف زمين به ذلول بودن دستور ميدهد که بر «مناکب» آن راه برويد، و ميدانيم «مناکب» جمع «منکب» (بر وزن مغرب) به معني شانه است، گوئي انسان پا بر شانهي زمين ميگذارد و چنان زمين آرام است که ميتواند تعادل خود را حفظ کند.
در عين حال اشارهاي است به اينکه تا گامي برنداريد و تلاشي نکنيد بهرهاي از روزيهاي زمين نخواهيد داشت!
تعبير به «رزق» نيز تعبير بسيار جامعي است که تمام مواد غذائي زمين را اعم از حيواني و گياهي و معدني شامل ميشود.
ولي بدانيد اينها هدف نهائي آفرينش شما نيست، اينها همه وسائلي است در مسير «نشور» و رستاخيز و حيات ابدي شما.
منبع : تفسير نمونه ، اثر مرجع عالیقدر اسلام آیتاللهمكارم شیرازى
در همین زمینه:
1. زمین
2. كره زمین در فضا
3. زمين با چه سرعتي حركت مي كند؟
4. سرعت زمین به دور خود و...
5. حركات مختلف زمين
6. حرکت وضعی زمین
7. حرکات زمین چیست و چه نتایجی در پی دارد؟
8. حقایقی جالب درباره زمین
9. دانستنيهاي جالب درباره كره زمين
10. دریافت فایل صوتی تفسیر آیات 12 الی 15 سوره ملک ( مفسر : آقای دکتر محمد علی انصاری ) |