به نام خداوند بخشنده مهربان               بِسمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ‏ ‏                In the Name of Allah, the Beneficent, the Merciful.                Au nom d'Allah, le Tout Miséricordieux, le Très Miséricordieux.                Im Namen des barmherzigen und gnädigen Gottes.                In nome di Allah , il Compassionevole, il Misericordioso.                Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.                ¡En el nombre de Alá, el Compasivo, el Misericordioso!              

 
   Home Page | صفحه اول   Rss Link | فید خبرخوان   Contact Us | تماس با ما     امروز
کلیک کن
 

انسان و قرآن / انسان به روایت قرآن » کدام انسان ها را خداوند در قرآن زیانکار میداند ؟( بخش اول - قسمت اول )
ارسال : 11/10/1348, 03:30 | 0 نظر | 677 بازديد نسخه مخصوص چاپ
 

مرجع عالیقدر اسلام آیت الله مكارم شیرازى

 

 

 

کدام انسان ها را خداوند در قرآن زیانکار میداند ؟


( بخش اول - قسمت اول )

پاسخ به روایت قرآن : 

سوره والعصر آیات 1 الی 3

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 وَ الْعَصْرِ «1» إِنَّ الْإِنْسانَ لَفِي خُسْرٍ «2» إِلاَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ تَواصَوْا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ «3»

به نام خداوند بخشنده بخشايشگر

به عصر سوگند، که انسانها همه در زيانند؛ مگر کساني که ايمان آورده و اعمال صالح انجام داده‏اند، و يکديگر را به حق سفارش کرده و يکديگر را به شکيبايي و استقامت توصيه نموده‏اند.

1- به عصر سوگند،

تفسير:

تنها راه نجات

در ابتداي اين سوره با قسم تازه‏اي روبرو مي‏شويم، مي‏فرمايد: «به عصر سوگند»! (والعصر).

واژه‏ي «عصر» در اصل به معني «فشردن» است، و سپس به وقت عصر اطلاق شده، به خاطر اينکه برنامه‏ها و کارهاي روزانه در آن پيچيده، و فشرده مي‏شود.

سپس اين واژه به معني مطلق «زمان» و دوران تاريخ بشر و يا بخشي از زمان، مانند عصر ظهور اسلام و قيام پيغمبر اکرم صلي اللَّه عليه و آله، و امثال آن استعمال شده است، و لذا در تفسير اين سوگند مفسران احتمالات زيادي گفته‏اند:

- بعضي آن را اشاره به همان وقت «عصر» مي‏دانند، به قرينه‏ي اينکه در بعضي ديگر از آيات قرآن به آغاز روز سوگند ياد شده است مانند «والضحي» (سوره‏ي ضحي آيه 1)- يا- و الصبح اذا اسفر (مدثر- 34).

اين سوگند به خاطر اهميتي است که اين موقع از روز دارد چرا که زمان زمان دگرگوني نظام زندگي و حيات انسانها است، کارهاي روزانه پايان مي‏گيرد، پرندگان و حيوانات به لانه‏هاي خود بازمي‏گردند، خورشيد سر در افق مشرق فرومي‏کشد، و هوا تدريجا رو به تاريکي مي‏رود.

غروب

 

 

اين دگرگوني انسان را به قدرت لايزال الهي که بر اين نظام حاکم است متوجه مي‏سازد، و در حقيقت نشانه‏اي از نشانه‏هاي توحيد و آيتي از آيات پروردگار است که شايسته‏ي سوگند مي‏باشد.

- بعضي ديگر آن را اشاره به سراسر زمان و تاريخ بشريت دانسته‏اند که مملو از درسهاي عبرت، و حوادث تکان‏دهنده و بيدارگر است، و روي همين جهت آنچنان عظمتي دارد که شايسته‏ي سوگند الهي است.

- بعضي روي قسمت خاصي از اين زمان مانند عصر قيام پيغمبر اکرم صلي اللَّه عليه و آله يا عصر قيام مهدي عليه‏السلام که داراي ويژگي و عظمت خاصي در تاريخ بشر بوده و هست انگشت گذارده، و سوگند را ناظر به آن مي‏دانند.

- بعضي نيز به همان ريشه لغوي اين واژه برگشته، و سوگند را ناظر به انواع فشارها و مشکلاتي مي‏دانند که در طول زندگي انسانها رخ مي‏دهد، آنها را از خواب غفلت بيدار مي‏کند، به ياد خداوند بزرگ مي‏اندازد، و روح استقامت را پرورش مي‏دهد.

- بعضي ديگر آن را اشاره به «انسانهاي کامل» مي‏دانند که عصاره‏ي عالم هستي و جهان آفرينشند.

- بالاخره بعضي آن را ناظر به «نماز عصر» شمرده‏اند، به خاطر اهميت ويژه‏اي که در ميان نمازها دارد، زيرا آنها «صلاة وسطي» را که در قرآن روي آن تاکيد خاصي به عمل آورده نماز عصر مي‏دانند.

با اينکه تفسيرهاي فوق با هم تضادي ندارد و ممکن است همه در معني آيه جمع باشد و سوگند به تمام اين امور مهم ياد شود، ولي در ميان آنها از همه مناسبتر همان عصر به معني زمان و تاريخ بشر است، چرا که بارها گفته‏ايم سوگندهاي قرآن همواره متناسب با مطلبي است که سوگند به خاطر آن ياد شده، و مسلم است که خسران انسانها در زندگي نتيجه‏ي گذشتن زمان عمر آنها است، و يا عصر قيام پيغمبر خاتم صلي اللَّه عليه و آله به خاطر اينکه برنامه‏ي چهار ماده‏اي ذيل سوره در چنين عصري نازل گرديده.

از آنچه گفته شد عظمت آيات قرآن و گستردگي مفاهيم آن به خوبي

روشن مي‏شود که يک کلمه از آن تا چه حد پرمعني و شايسته‏ي تفسيرهاي عميق و گوناگوني است.

2- که انسانها همه در زيانند.

در آيه‏ي بعد اشاره به چيزي مي‏کند که اين سوگند مهم براي آن ياد شده است مي‏فرمايد: «به طور مسلم همه‏ي انسانها در زيانند» (ان الانسان لفي خسر).

سرمايه‏هاي وجودي خود را چه بخواهند يا نخواهند از دست مي‏دهند، ساعات و ايام و ماهها و سالهاي عمر به سرعت مي‏گذرد، نيروهاي معنوي و مادي تحليل مي‏رود، و توان و قدرت کاسته مي‏شود.

آري انسان، همانند کسي است که سرمايه‏ي عظيمي در اختيار داشته باشد، و بي‏آنکه بخواهد هر روز بخشي از آن سرمايه‏ها را از او بگيرند، اين طبيعت زندگي دنيا است، طبيعت زيان کردن مداوم!

يک قلب استعداد معيني براي ضربان دارد، وقتي آن استعداد و توان پايان گرفت قلب خود به خود مي‏ايستد، بي‏آنکه عيب و علت و بيماري در کار باشد، و اين در صورتي است که بر اثر بيماري قبلا از کار نيفتد همچنين ساير دستگاههاي وجودي انسان و سرمايه‏هاي استعدادهاي مختلف او.

گردش خون

 

 

«خسر» (بر وزن عسر) و «خسران» چنانکه «راغب» در «مفردات» مي‏گويد: به معني کم شدن سرمايه است، گاه به انسان نسبت داده مي‏شود و مي‏گويند فلانکس زيان کرد، و گاه به خود عمل نسبت داده مي‏شود و مي‏گويند: تجارتش زيان کرد، اين واژه غالبا در سرمايه‏هاي بروني مانند مال و مقام به کار مي‏رود، و گاه در سرمايه‏هاي دروني مانند صحت و سلامت و عقل و ايمان و ثواب و اين همان است که خداوند متعال به عنوان «خسران مبين» (زيان آشکار) از آن ياد فرموده آنجا که مي‏گويد: ان الخاسرين الذين خسروا انفسهم و اهليهم يوم القيامة الاذلک هو الخسران المبين زيانکاران واقعي کساني هستند سرمايه‏ي وجود خود و خانواده‏ي خويش را در قيامت از دست مي‏دهند، بدانيد خسران مبين همين است» (زمر- 15).

«فخر رازي» در تفسير اين آيه سخني نقل مي‏کند که حاصلش چنين است: «يکي از بزرگان پيشين مي‏گويد: معني اين سوره را من از مرد يخ‏فروشي آموختم، فرياد مي‏زد و مي‏گفت: ارحموا من يذوب رأس ماله ارحموا من يذوب رأس ماله!: «رحم کنيد به کسي که سرمايه‏اش ذوب مي‏شود، رحم کنيد به کسي که سرمايه‏اش ذوب مي‏شود»! پيش خود گفتم اين است معني ان الانسان لفي خسر: عصر و زمان بر او مي‏گذرد و عمرش پايان مي‏گيرد، و ثوابي کسب نمي‏کند و در اين حال زيانکار است».

انسان به روایت قرآن

 

 

 

به هر حال از نظر جهان‏بيني اسلام دنيا يک بازار تجارت است همانگونه که در حديثي از امام هادي عليه‏السلام علي بن محمد النقي مي‏خوانيم: الدنيا سوق ربح فيها قوم و خسر آخرون: «دنيا بازاري است که جمعي در آن سود مي‏برند و جمع ديگري زيان. آيه‏ي مورد بحث مي‏گويد همه در اين بازار بزرگ زيان مي‏کنند مگر يک گروهي که برنامه‏ي آنها در آيه بعد بيان شده است.

3- مگر کساني که ايمان آورده، و اعمال صالح انجام داده‏اند و يکديگر را به حق سفارش کرده، و يکديگر را به شکيبائي و استقامت توصيه نموده‏اند.

آري تنها يک راه براي جلوگيري از اين خسران عظيم و زيان قهري و اجباري وجود دارد، فقط يک راه که در آخرين آيه اين سوره به آن اشاره شده است،

مي‏فرمايد «مگر کساني که ايمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، و يکديگر را به طرفداري و انجام حق سفارش کردند، و يکديگر را به صبر و استقامت توصيه نمودند» (الا الذين آمنوا و عملوا الصالحات و تواصوا بالحق و تواصوا بالصبر).

و به تعبير ديگر چيزي که مي‏تواند جلو اين زيان بزرگ را بگيرد و آن را به منفعت و سودي عظيم مبدل کند آن است که در برابر از دست دادن اين سرمايه، سرمايه‏اي گرانبهاتر و ارزشمندتر به دست آورد که نه تنها جاي خالي آن سرمايه پر شود، بلکه دهها و صدها و هزاران بار از آن بيشتر و بهتر باشد.

هر نفسي که انسان مي‏زند يک گام به مرگ نزديکتر مي‏شود چنانکه اميرمؤمنان علي عليه‏السلام در آن عبارت نورانيش فرمود: نفس المرء خطاه الي أجله «نفسهاي انسان گامهاي او به سوي مرگ است».

بنابراين، هر ضرباني که قلب انسان مي‏زند او را يک قدم به پايان عمر نزديکتر مي‏سازد، و به اين ترتيب بايد در برابر اين زيان قطعي کاري کرد که جاي خالي پر شود.

گروهي سرمايه‏هاي نفيس عمر و زندگي را از دست مي‏دهند و در برابر آن مالي مختصر يا بسيار، خانه‏اي محقر يا کاخي زيبا، فراهم مي‏سازند.

گروهي تمام اين سرمايه را براي رسيدن به مقامي از دست مي‏دهند.

و گروههائي آن را در مسير عيش و نوش و لذات زودگذر مادي.

مسلما هيچيک از اينها نمي‏تواند بهاي آن سرمايه‏ي عظيم باشد، بهاي آن فقط و فقط رضاي خدا و مقام قرب او است.

يا همان گونه که اميرمؤمنان علي عليه‏السلام فرموده :  انه ليس لانفسکم ثمن الا الجنة فلا تبيعوها الابها: «براي وجود شما بها و قيمتي جز بهشت نيست، مبادا آن را به کمتر از آن بفروشيد».

و يا همانگونه که در دعاي ماه رجب از امام صادق عليه‏السلام آمده است: خاب الوافدون علي غيرک و خسر المتعرضون الالک: «آنها که بر غير تو وارد شوند مايوس خواهند شد، و آنها که به سراغ غير تو آيند زيانکارند»!

و بي‏جهت نيست که يکي از نامهاي قيامت «يوم التغابن» است، همانگونه که در آيه‏ي 9 سوره‏ي «تغابن» آمده است : ذلک يوم التغابن: «آن روز معلوم مي‏شود چه کساني مغبون شده و زيان کرده‏اند».

حسن مطلب، و لطف مسأله اينجا است که از يکسو خريدار سرمايه‏هاي وجود انسان خداوند بزرگ است «ان اللَّه اشتري من المؤمنين...» (توبه- 111).

از سوي ديگر سرمايه‏هاي کم را نيز خريداري مي‏کند: «فمن يعمل مثقال ذرة خيرا يره» (زلزال- 7).

و از سوي ديگر بهاي عظيم در برابر آن مي‏پردازد، و گاه ده برابر و گاه تا هفتصد برابر و گاه بيشتر «في کل سنبلة ماة حبة واللَّه يضاعف لمن يشاء» (بقره 261) و همانگونه که در دعا وارد شده است : يا من يقبل اليسير و يعفو عن الکثير: «اي خدائي که حسنات کم را مي‏پذيري و گناهان بسيار را مي‏بخشي».

و از سوي چهارم با اينکه تمام سرمايه‏ها را خودش در اختيار گذاشته، آنقدر بزرگوار است که برمي‏گردد و همانها را با گرانترين قيمت خريداري مي‏کند!

 ادامه دارد

منبع : تفسير نمونه مرجع عالیقدر اسلام  آیت الله مكارم شیرازى  








 
 
n s u n
« انسان »
 
c a t e g o r y
« موضوعات »
بیش از 100 موضوع با محوریت انسان
 
r e g i s t e r a t i o n
« عضویت و اشتراک »
با لینک ثابت RSS سایت مطالب را در سایت و یا نرم افزار خود منتشر و شماهده کنید
به زودی

به مناسبت آغاز سال 1391 و شروع چهارمین سال فعالیت سایت سامانه عضویت پیامکی "انسان" افتتاح شد.
جهت دریافت رایگان پیام های کوتاه با موضوع انسان یک پیامک با متن انسان به شماره
3000258800 ارسال نموده و منتظر تائید عضویت خود در سامانه شوید.
شما نیز می توانید نظرات ، انتقادات و پیشنهادات خود را به شماره مذکور پیامک کنید.

 
l a s t  p o s t
« آخرین مطالب »
 
v o t e
« نظرسنجی »

نظر شما در مورد محتوی سایت انسان چیست؟


 
c a n o n i c a l   t i m e
« اوقات شرعی »
 
c h a r i t y
« كمك هاي انسان دوستانه »»





برنامه جهانی مبارزه با گرسنگی

کمک به ایتام
 
 
t r a n s l a t e
« ترجمه »

 
c a l e n d a r
« تقویم شمسی »
<    «  دی 1403  »    >
شیدسچپج
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
 
l i n k  b o x
« پیوند به بیرون »

براي تبادل لينك با ما آدرس سايت را با نام "انسان" در وبسايت يا وبلاگ خود اضافه كرده و سپس از قسمت تماس با ما لينك خود را ارسال نمائيد
آدرس های ورودی به سایت:
www.Nsun.us
www.N-Sun.ir
www.Nsun.tk
nsun.ely.ir

 
 

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو بیاره Copyright © 2009-2010 By www.nSun.us , All rights reserved -  Hosted & Design By Hami Web Network
Powered By DataLifeEngine - SMS Box= 3000258800  -   SMS Plugin Service By www.SmsWay.ir