روزي
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ * أَمَّنْ هذَا الَّذِي يَرْزُقُکُمْ إِنْ أَمْسَکَ رِزْقَهُ بَلْ لَجُّوا فِي عُتُوٍّ وَ نُفُورٍ *
به نام خداوند بخشنده بخشايشگر * يا آن کسي که شما را روزي ميدهد، اگر روزيش را بازدارد (چه کسي ميتواند نياز شما را تأمين کند ) ؟! ولي آنها در سرکشي و فرار از حقيقت لجاجت ميورزند. * « سورةُ الملک آیه 21 »
تفسير نمونه
يا آن کسي که شما را روزي ميدهد اگر روزيش را بازدارد (چه کسي ميتواند نياز شما را تأمين کند) ولي آنها در سرکشي و فرار از حقيقت لجاجت ميورزند.
باز براي تأکيد بيشتر ميافزايد: «يا آنکس که شما را روزي ميدهد اگر روزي خود را از شما بازدارد چه کسي ميتواند شما را بينياز کند»؟! (أمن هذا الذي يرزقکم ان امسک رزقه).
هرگاه به آسمان دستور دهد نبارد، و زمينها گياهي نروياند، و يا آفات مختلف نباتي محصولات را نابود کنند، چه کسي توانائي دارد غذائي در اختيار شما بگذارد؟ و يا اگر روزيهاي معنوي و وحي آسماني از شما قطع کند چه کسي توانائي راهنمائي شما را دارد؟
اينها حقايقي است آشکار، ولي لجاجت و خيرهسري، حجابي است در برابر درک و شعور آدمي: و لذا در پايان آيه ميفرمايد: «بلکه آنها در سرکشي و فرار و فاصله گرفتن از حقايق اصرار و لجاجت ميورزند» (بل لجوا في عتو و نفور).
هم امروز با تمام پيشرفتي که در جهات مختلف زندگي بشر مخصوصاً در صنايع غذائي حاصل شده، اگر فقط يکسال مطلقاً باران نبارد، چه فاجعهاي در تمام جهان رخ ميدهد، و يا اگر لشکر ملخها و آفات نباتي همه جا را فراگيرد چه مصيبتي واقع خواهد شد؟
نکته:
چهار عامل براي ناکامي انسان ها
در آيات گذشته خوانديم که نداشتن گوش شنوا و عقل بيدار مهمترينعاملي است که دوزخيان را به دوزخ ميکشاند، و در آيات مورد بحث خوانديم که چهار عامل ديگر يعني «غرور»، «لجاجت»، «سرکشي» (عتو) و «فاصله گرفتن از حق» (نفور) سبب بدبختي و گمراهي انسان ميشود.
اگر درست دقت کنيم ميبينيم، اين عوامل نيز با عامل گذشته در ارتباط است، زيرا اين صفات زشت پردهي بر گوش و چشم بصيرت انسان ميافکند، و او را از درک حقايق مانع ميشود.
منبع : تفسير نمونه ، اثر مرجع عالیقدر اسلام آیتاللهمكارم شیرازى
در همین زمینه:
دریافت فایل صوتی تفسیر آیه 21 سوره ملک ( مفسر : آقای دکتر محمد علی انصاری )
تصاویر مرتبط :
|