رويانيدن گياه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ * ما لَکُمْ لا تَرْجُونَ لِلَّهِ وَقاراً * وَ قَدْ خَلَقَکُمْ أَطْواراً * أَ لَمْ تَرَوْا کَيْفَ خَلَقَ اللَّهُ سَبْعَ سَماواتٍ طِباقاً * وَ جَعَلَ الْقَمَرَ فِيهِنَّ نُوراً وَ جَعَلَ الشَّمْسَ سِراجاً * وَ اللَّهُ أَنْبَتَکُمْ مِنَ الْأَرْضِ نَباتاً * « سورةُ نوح آیات 13 تا 17 »
به نام خداوند بخشنده بخشايشگر * چرا شما براي خدا عظمت قائل نيستيد؟! * در حالي که شما را در مراحل مختلف آفريد (تا از نطفه به انسان کامل رسيديد).* آيا نميدانيد چگونه خداوند هفت آسمان را يکي بالاي ديگري آفريده است، * و ماه را در ميان آسمانها مايه ي روشنايي، و خورشيد را چراغ فروزاني قرار داده است؟! * و خداوند شما را همچون گياهي از زمين رويانيد، *
تفسیر المیزان :
و مراد از اينکه فرمود شما را چون نبات از زمين رويانيد.
واللّه نبتکم من الارض نباتا
يعني خدا شما را از زمين رويانيد، روياندن نبات، چون خلقت انسان بالاخره منتهي مي شود به عناصر زميني، و خلاصه همين عناصر زمين است که به طور خاصي ترکيب مي شود، و به صورت مواد غذايي در مي آيد، و پدران و مادران آن را مي خورند، و در مزاجشان نطفه مي شود، و پس از نقل از پشت پدران به رحم مادران، و رشد در رحم که آن هم به وسيله همين مواد غذايي است، به صورت يک انسان در مي آيد و متولد مي شود. حقيقت نبات هم همين است، پس جمله مورد بحث در مقام بيان يک حقيقت است، نه اينکه بخواهد تشبيه و استعاره اي را به کار ببرد.
منبع : ترجمة تفسیر الميزان حضرت آیت الله علامه طباطبایى (رحمهالله)
***
تفسیر نمونه :
و خداوند شما را همچون گياهي از زمين رويانيد!
سپس بار ديگر به آفرينش انسان بازميگردد، و ميافزايد: «خداوند شما را همچون گياهي از زمين رويانيد»! (و الله انبتکم من الارض نباتا).
تعبير به «انبات» و رويانيدن، در مورد انسان، به خاطر آن است که اولا آفرينش نخستين انسان از خاک است، و ثانيا تمام مواد غذائي که انسان ميخورد و به کمک آن رشد و نمو ميکند از زمين است، يا مستقيما مانند سبزيها و دانه هاي غذائي و ميوه ها، و يا به طور غيرمستقيم مانند گوشت حيوانات، و ثالثا شباهت زيادي در ميان انسان و گياه وجود دارد و بسياري از قوانيني که حاکم بر تغذيه و توليد مثل و نمو و رشد گياهان است بر انسان نيز حکمفرما است.
اين تعبير در مورد انسان بسيار پرمعني است و نشان ميدهد که کار خداوند در مسأله هدايت فقط کار يک معلم و استاد نيست، بلکه همچون کار يک باغبان است که بذرهاي گياهان را در محيط مساعد قرار ميدهد تا استعدادهاي نهفته آنها شکوفا گردد.
در مورد حضرت مريم نيز در آيه ي 37 آل عمران ميخوانيم: فانبتها نباتا حسنا«خداوند به طرز شايسته اي گياه وجود مريم را آفريد و پرورش داد» اينها همه اشاره به همان نکته لطيف است.
منبع : تفسير نمونه ، اثر مرجع عالیقدر اسلام آیتاللهمكارم شیرازى
***
تفسیر سوره نوح : آیات 10 الی 20
مفسر :دکتر محمد علی انصاری
نوع فایل :صوتی mp3
مدت : پنجاه هشت دقیقه و سی هفت ثانیه
حجم : 4/13 مگابایت
دریافت فایل
منبع : سایت راسخون |