بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
ما لَکُمْ لا تَرْجُونَ لِلَّهِ وَقاراً «13» وَ قَدْ خَلَقَکُمْ أَطْواراً «14» أَ لَمْ تَرَوْا کَيْفَ خَلَقَ اللَّهُ سَبْعَ سَماواتٍ طِباقاً «15» وَ جَعَلَ الْقَمَرَ فِيهِنَّ نُوراً وَ جَعَلَ الشَّمْسَ سِراجاً «16» « سورةُ نوح آیات 13 تا 16 »
به نام خداوند بخشنده بخشايشگر
چرا شما براي خدا عظمت قائل نيستيد؟! * در حالي که شما را در مراحل مختلف آفريد (تا از نطفه به انسان کامل رسيديد). * آيا نميدانيد چگونه خداوند هفت آسمان را يکي بالاي ديگري آفريده است، * و ماه را در ميان آسمانها مايه ي روشنايي، و خورشيد را چراغ فروزاني قرار داده است؟! *
تفسیر المیزان :
اشاره به وجه اينکه ماه را نور در آسمانها، و خورشيد را چراغ ناميد.
و جعل القمر فيهن نورا و جعل الشمس سراجا
اين آيات - همانطور که سياق هم شهادت مي دهد - در مقام اثبات ربوبيت خداي تعالي از اين راه است که خدا امور انسان را تدبير مي کند، چون مي بيند که چه نعمتهايي بر او افاضه مي نمايد، پس واجب است که تنها او را بپرستد.
بنابراين، معناي (سراج بودن خورشيد) اين است که عالم ما را روشن مي کند، و اگر اين چراغ خداي تعالي نبود ظلمت عالم ما را فرا مي گرفت. و معناي (نور بودن ماه) اين است که ماه به وسيله نوري که از خورشيد مي گيرد زمين ما را روشن مي کند، پس ماه خودش روشنگر نيست تا سراج ناميده شود.
و اما اينکه فرمود: (قمر را در آسمانها نور قرار داد) و آسمانها را ظرف قمر خواند - به طوري که گفته اند - منظور اين است که بفرمايد قمر در ناحيه آسمانها قرار دارد، نه اينکه همه آسمانها را نور مي دهد، مثل اينکه خود ما مي گوييم در اين خانه ها يک چاه آب هست، با اينکه چاه آب در يکي از آنها است، و بدين جهت مي گوييم (در اين خانه ها) که وقتي در يکي از آنها باشد مثل اين است که در همه باشد، و باز نظير اينکه مي گوييم: من به ميان مردم بني تميم رفتم، با اينکه به خانه بعضي از آنان رفته ام.
منبع : ترجمة تفسیر الميزان حضرت آیتاللهعلامه طباطبایى (رحمه الله)
تفسیر نمونه
و ماه را در ميان آسمانها مايهي روشنائي، و خورشيد را چراغ فروزاني قرار داده است.
سپس ميافزايد: «خداوند ماه را در ميان آسمانهاي هفتگانه مايه نور و روشنائي براي شما قرار داد، و خورشيد را چراغ فروزاني»(و جعل القمر فيهن نورا و جعل الشمس سراجا).
درست است که در آسمانهاي هفتگانه ميليونها ميليون کوکب فروزنده است که از خورشيد و ماه ما نيز پرفروغتر ميباشد، ولي آنچه براي ما مهم است و در زندگي ما اثر دارد همين خورشيد و ماه منظومه شمسي است که فضاي زندگي ما را يکي در روزها، و ديگري در شبها روشن ميسازد.
تعبير به «سراج» (چراغ) درباره «خورشيد» و «نور» در مورد «ماه» به خاطر آن است که نور «خورشيد» از درون خودش ميجوشد مانند چراغ، اما نور «ماه» از درون خودش نيست و شبيه بازتابي است که از آئينه منعکس ميشود، و لذا کلمه «نور» که مفهوم اعمي دارد در مورد آن به کار رفته است.
اين تفاوت تعبير در آيات ديگر قرآن نيز ديده ميشود.
شرح بيشتري در اين زمينه ذيل آيهي 5 سورهي يونس آوردهايم (جلد 8 صفحه 226).
منبع : تفسير نمونه ، اثر مرجع عالیقدر اسلام آیتاللهمكارم شیرازى
تفسیر سوره نوح - آیات 10 الی 20
مفسر : دکتر محمد علی انصاری
نوع فایل : صوتی mp3
مدت : پنجاه هشت دقیقه و سی هفت ثانیه
حجم : 4/13 مگابایت
دریافت فایل
منبع : سایت راسخون |