استفتاءات حق الناس
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
( قسمت ششم )
33- تکلیف بدهی به طلبکاری که فوت کرده
س : شخصی در سال 1345 مبلغ صد تومان به دیگری قرض داده ولی تاکنون فراموش کرده و دریافت نکرده است. اگر طلبکار اکنون به رحمت خدا رفته باشد حکم پرداخت بدهی چیست؟
ج : بدهکار مبلغ مزبور را با احتساب تورم متوسط اجناس به ورثه آن مرحوم تحویل دهد.
34- تقدم حق الله بر حق الناس
س : شخصی مرده است ولی مقداری پول از او بجا مانده است ولی بسیار کم است و بدهی به عنوان حق الناس دارد و زکات و خمس هم نداده است . حالا وراث این شخص ، اول باید کدام یک از موارد بالا را بدهند ؟
ج : احتیاط آن است که حق الناس مقدم بر حق الله است .
35- ندادن طلب به علت نداشتن پول خرد
س : من کارمند بانک هستم. بعضی مواقع در صورتی که پول خرد موجود نباشد مثلا مبالغ زیر 50 تومان به مشتری برگردانده نمی شود. این کار چه حکمی دارد؟
ج : در فرض سوال، احراز رضایت مشتری لازم است.
36- تشکیل پرونده بیمه
س : بنده حدود 6 سال پیش با شخصی تصادف کردم و دچار نقص عضو شدم. از آن جا که راننده وضعیت مالی مناسبی نداشت و بیمه هم نبود، یکی از آشنایان ما که مدیر یکی از مراکز بیمه است، بیمه ای به نام راننده به تاریخ روز قبل از تصادف صادر کرد و با این کار بیمه مبلغ 4 میلیون تومان به ما پرداخت کرد که از این مقدار 800 هزار تومان را بیمه گذار برداشت. حالا ما پشیمان شده و تصمیم به بازپرداخت پول گرفته ایم. لطفاً ما را راهنمایی کنید، آیا پولی را هم که بیمه گذار برداشته ما باید پرداخت کنیم؟
ج : با توجه به این که شما کمک به انجام این کار کرده اید، شما در برابر آن نیز مسئول هستید.
37- جبران خسارت وارد بر خانه ی اجاره ای
س : ما در خارج از کشور هستیم. من قوانین اجاره این جا را نمی دانم. در خانه ای که اجاره کردیم، صدمات جزئی ولی متعددی وارد شده. مثلا دوش حمام خراش کوچکی برداشته است. آیا باید موقع تحویل تک تک این ها را به صاحب خانه نشان دهیم؟
ج : در صورتی که در نگهداری مورد اجاره کوتاهی کرده اید باید به اطلاع صاحب خانه برسانید و رضایت ایشان را کسب نمایید.
38- ادامه تحصیل شخص بدهکار
س : بر من دینی مالی از طرف مردم می باشد و در حال حاضر پولی ندارم و می خواهم بروم درس بخوانم و در آینده پول مردم را بدهم و در حال حاضر هم از چند نفر وقت گرفته ام. آیا اشکال شرعی دارد؟ لطفاً حکم کلی را بیان نفرمایید و مرا در این زمینه یاری نمایید.
ج : اداء دین مقدم است مگر این که طلبکار اجازه دهد.
39- استفاده از پمپ آب در منزل
س : لطفا حکم استفاده از پمپ آب در مناطقی که فشار آب کم است را بفرمایید. برخی از فقها چنین فتوی داده اند که به دلیل محدود نمودن منابع آبی برای همسایگان استفاده از پمپ اشکال دارد ؟
ج : چنانچه بر خلاف قوانین و مقررات نباشد، یا موجب ضایع شدن حق دیگران نشود ، اشکالی ندارد.
منبع : http://persian.makarem.ir/estefta/?it=823&mit=823&pn=2 |