کدام حق الناس مهمتر است؟
به نام خدا
خیلی از ما در زندگی بسیار نگران حق الناس هستیم، و مراقبیم تا این گناه برگردنمان نباشد، و تلاش داریم اگر در گذشته مواردی بوده، میوهای از باغ کسی خوریم، در جوانی مال کسی را تلف کردیم یا آزار و اذیتی بوده، از طرف مقابل حلالیت بطلبیم. زیرا میدانیم این گناه نابخشودنی است. خداوند از حق خودش میگذرد اما دیگران ممکن است نگذرند. پس بیشتر از حق خداوندی به امید ارحم الراحمین بودن او به حق الناس اهمیت میدهیم!
اما حق الناس را در چه میبینیم؟
اینکه مالی را از کسی تلف کردن و ضربه مالی به کسی زدن و نهایتاً حق و ناحق کردن را به عنوان موارد حق الناس ببینیم صحیح است، اما باید نگاهی عمیقتر به این مقوله انداخت، آنجا که پیامبر بزرگوار اسلام به جناب ابوذر میفرمایند: «به عمرت بیشتر بخل بورز تا به مالت»(حکمتها و اندرزها-ج1-49). میبینیم که سرمایه عمر دیگران ارزشی والا دارد و بیشتر باید مراقب این گونه موارد حقالناسی باشیم.
شهید مطهری نوشتهاند که: « معمولا اشخاص تربیت یافته که به حقوق دیگران تجاوز نمیکنند و از خدا میترسند ممکن نیست ده شاهی مال کسی را بخورند و تلف کنند و اگر احیاناً مال دیگری را تلف کردند از مال خودشان جبران میکنند،
ولی همین اشخاص که اینقدر برای مال دیگران حرمت و حقوق قائلند، برای عمر دیگران حرمتی و حقی قائل نیستند، به خودشان حق میدهند به بهانهای وقت دیگری را تلف کنند، مثلاً خلف وعده میکنند. همه اینها دلیل این است که ما به معنای کلام رسول اکرم(ص) توجه نداریم که میفرمایند:
حرمت عمر و زمان بالاتر از حرمت مال است. اگر مال کسی را تلف کنیم میتوانیم از مال خودمان جبران کنیم ولی آیا اگر وقت کسی را تلف کردیم آیا میتوانیم مقداری از عمر خود به او بدهیم؟»(همان-ص50و51)
حالا بگوییم :
به آن کارمند ادارهای که امروز حوصله ندارد و میگوید برو فردا!
به کارمند دیگری که میخواهد ثابت کند کارها به این راحتی نیستند و میگوید برو فردا!
به کارمند بانکی که مشتریها صف بستهاند و او در آبدارخانه مشغول خوردن چای و کشیدن سیگار است و....
که به خاطر اهمال کاری اینها باید مردم کلی وقت بگذارند...
"میدانیم اهل حلال و حرام هستید و یکریال هم حق الناس به گردنتان نیست... لطفا مقداری از عمر مبارک را بدهید تا جبران عمر تلف شده پیرمرد کشاورزی باشد که به هزار سختی به شهر آمده تا کارش را درست کند و شما...."
یا علی
منبع : http://alef.ir/1388/content/view/100109/ |